MILLORA EN LA XARXA DE REG EN L’ETAPA II, I III DEL REG DEL GARRIGUES SUD

La Construcció d’uns trams de canonada de reg, per millorar les velocitats interiors i així generar un estalvi energètic en el subministrament d’aigua


Les etapes I-II-III del Regadiu del Garrigues Sud, executades en els darrers anys, tenen pràcticament la totalitat de la superfície transformada en regadiu, aproximadament unes 5.200 ha, Així mateix la densitat de plantació ha anat augmentant durant aquests últims anys, per tant em de aconseguir una millora en la xarxa per poder adequar-la als requeriments actuals.


4.- Justificació de les actuacions dutes a terme


Les actuacions que s’han dut a terme, comporten l’objectiu de minorar el cost energètic de la nostra instal·lació, reduint les velocitats a l’interior de les canonades i per tant les pèrdues de carrega.


En els casos del tram 1, tram 2 i tram 3, la justificació de l’actuació rau de la següent manera;
L’any 1997 es van iniciar les obres de l’ETAPA II, que va constar de la construcció del pis 500. Aquest pis de reg està composat per 63 hidrants i rega un total de 474 hectàrees.
La infraestructura d’aquest pis està composta per una bassa de 45.000 metres cúbics, amb un cota màxima de 520, una estació de filtratge a capçalera i una xarxa de reg.
Aquesta xarxa de reg, hi ha una reguladora de pressió que és una Bermad model 700 amb pilot de pressió pc-20 amb V-port, amb una cota de 454 metres
La pressió de la reguladora perquè arribés correctament a tots els hidrants es va tarar a 20 m.c.a. A partir d’aquest valor es van dissenyar tots les pressions necessàries de totes les canonades aigües avall.
L’any 2001 es va desenvolupar la zona 1, amb un total de 474 hectàrees és va afegir a continuació de la reguladora general, continuant les canonades existents construïdes al pis 500, allargant els ramals i sense augment capacitat de transport d’aquestes ( augment de diàmetres)
A conseqüència d’allargar les canonades sense modificar els diàmetres es va augmentar la velocitat de transport per poder regar les noves hectàrees adherides. Aquest fet va provocar pèrdues de càrrega no previstes i per tant que tècnicament s’hagués d’augmentar les pressions de tarat de la vàlvula reguladora de pressió, passant d’una pressió de tarat de 20 m.c.a a una de 40 m.c.a.
Fet que va provocar en diferents trams superar el PN de la Canonada existent del pis 500. Com solament es va superar 20 m.c.a la pressió de tarat, aquest no ha provocat cap trenca en el moment inicial, però sí que ha provocat a la canonada un desgast prematur d’aquesta, provocant trenques contínuament.
Aquest desgast al cap dels anys ha provocat reiteradament un malbaratament d’aigua i una interrupció del servei.


Juntament amb aquesta problemàtica del pis 500, tenim dos canonades més amb la mateixa situació on actualment estem travessant aigua d’un pis superior per assolir les pressions desitjades. Aquests son el tram A i el tram B, tot per un excés de velocitat de les canonades anteriors.
La canonada A va des del hidrant 409 al hidrant 410. Aquesta canonada actualment s’alimenta del pis 500 quan antigament s’alimentava del pis 400.


La canonada B va des de la derivació del hidrant 10 fins al hidrant número 11. Aquesta canonada actualment s’alimenta del pis 600 quan antigament s’alimentava del pis 500.


Juntament amb les actuacions anomenades anteriorment també se n’ha executat una per millorar la capacitat de regulació, la qual consta de la instal·lació de dataloggers per controlar la pressió entrada, de sortida de i 4 reguladores de pressió en sèrie, que provocaven trencaments de xarxa continuats. Així millorat la capacitat de regulació.

El cost de l’obra ha suposat un total de 94.378,2 Euros, que d’aquest han estat finançats 47.189,1 Euros ( 43% FEADER I 57% DACC).